Jurre Borsch, vlaggen verzamelen

Jurre Borsch spaart vlaggen

Ook zo zonder huisnummer is het niet moeilijk te raden waar Jurre woont. Want waar de vlag uithangt, daar woont de 12 jarige Jurre. En de vlag hangt niet alleen uit met bijzondere dagen, nee iedere dag gaat er een vlag in top en steeds een andere, want “vlaggen” zijn dé grote hobby van Jurre. Hij was 8 jaar toen hij met zijn eerste vlag thuis kwam. Gekregen van de meneer die voor de vlaggen zorgt die wapperen bij de winkels van het Ravelijncenter. Een bijzondere hobby was geboren.

 

Nieuwsgierig geworden ben ik op een woensdagmiddag naar ´Het huis met de vlag‟ gegaan. Toen ik de kamer binnenstapte lagen alle door Jurre gespaarde vlaggen (voor deze gelegenheid op overzichtelijke stapels) voor en op de kast. In alle maten en kleuren. Wel 100 dacht ik, maar nee fout geschat, het waren er maar liefst 180!! De kleinste zijn twee vlaggetjes voor de fiets; de Nederlandse en de Friese vlag. De grootste vlag uit de verzameling van Jurre is maar liefst vierenhalve meter, maar niet alleen lang, ook nog heel bijzonder. Want deze knots van een vlag wapperde tot 1978 bij een hotel op de Noordpool. Dat hotel met de naam „Polarsirkelen‟ moest door Willem Kodde in dat zelfde jaar worden ingericht als kamp voor Nederlandse Mariniers.Op de vlag staat ook in grote letters Polarsirkelen te lezen. Als souvenir meegenomen naar Nederland door kwartiermaker Willem Kodde en nu in het trotse bezit van Jurre.

Jurre moest er best een tijdje over nadenken, maar de mooiste en kleurrijkste vindt hij toch de vlag van Huisduinen. Deze kreeg hij cadeau van de bewoonster van het „Huis op de Berg‟ van Huisduinen. Nou zijn vlaggen natuurlijk het mooist als ze wapperen in de wind. Nou en wapperen dat doen de vlaggen van Jurre. In de achtertuin staat een echte vlaggenmast. Tijdens een novemberstorm lag deze mast omgewaaid voor de winkel van Buitendijk op het industrieterrein. Na afhandeling door de verzekering mocht deze gekortwiekte vlaggenmast verhuizen naar een nieuwe eigenaar in de van Alcmadestraat, ja inderdaad Jurre. Dagelijks gaat de vlag in top en steeds weer een andere. Ja, op bijzondere dagen, zoals Koninginnedag of Bevrijdingsdag gaat de vaderlandse driekleur omhoog, maar op andere dagen wordt een vlag van één van de stapels in top gehesen. De meeste van de 180 vlaggen zijn krijgertjes en niet alleen voor zijn verjaardag. Nee, Jurre heeft een ruime kring van leveranciers, zoals winkeliers, bedrijven, schepen, maar ook mensen van de Vredeskerk zorgen met de nodige regelmaat voor uitbreiding van zijn verzameling.

Momenteel staat bovenaan de verlanglijst van Jurre de wimpel van Friesland met een lengte van twee en een halve meter. Hij heeft er momenteel wel één, maar dat is er een van vier meter en die is te groot voor de vlaggenmast in de tuin. Meestal gaat Jurre op vakantie naar Ameland en natuurlijk moeten er vlaggen mee want voor de deur van het vakantiehuis staat ook een vlaggenmast. Maar ja welke vlaggen neem je nou mee? Wat is dat toch moeilijk om een keuze te maken. Het liefste zou Jurre ze alle 180 mee nemen, maar moeder Marion moet de knoop doorhakken bij het kiezen van de vijftien vlaggen die mee gaan naar Ameland. De verhuurder van het vakantiehuis ziet niet graag reclamevlaggen wapperen en …..ook geen vlaggen van de andere Waddeneilanden, want ja.. . Dus die vallen af en maken de keuze een ietsje minder moeilijk.

Vlaggen weggeven, weggooien of verkopen, nee dat doet Jurre niet. Wel leent hij regelmatig een vlag uit. Bij oma Borsch hangt ook een vlag van Jurre en op de volkstuin van opa en oma Dekker wappert ook dagelijks een vlag uit zijn verzameling. Daar staat ook een door Jurre georganiseerde vlaggenmast. Zes meter lang is deze mast maar liefst en ook dit is een „stormslachtoffer‟ en ook afkomstig van het industrieterrein. Ja, na afloop van een flinke storm gaat Jurre Jutter op inspectietocht door Den Helder, want je weet uiteindelijk maar nooit! De stapels vlaggen groeien gestaag, en de opbergmogelijkheden slinken. Maar het lukt Jurre (lees moeder Marion ) nog steeds. En hoewel Jurre met elke vlag blij is, wordt het sparen wel een beetje aan banden gelegd en worden er nu, met name vlaggen van steden, provincies en landen gespaard. Dus als u nog een vlag hebt???

Bent u benieuwd naar de verzameling van Jurre, dan bent u na een telefoontje vooraf hartelijk welkom in het „huis met de vlag‟. De kans is groot dat u dan ook een blik kan/mag/moet werpen op die andere grote hobby van Jurre: allerlei soorten lampen!! Broederlijk naast de vlaggenmast in de achtertuin staat een levensechte, levensgrote van de gemeente gekregen, originele, en van een officieel nummer voorziene, goed lichtgevende lantaarnpaal. Lampen in vele soorten, afmetingen en gewichten. Op de foto ziet u de terecht trotse Jurre met een 75 centimeter grote, natriumlamp die afkomstig is uit een lantaarnpaal aan de Rijksweg.

Maar een doorgepiepte lamp uit de vuurtoren, dat zou natuurlijk helemaal het einde zijn. Ooit zal die wens in vervulling gaan, zeker weten, want Jurre is al op bezoek geweest bij het Lichtschip, de contacten zijn al door hem gelegd en het motto: “de aanhouder wint” is Jurre op het lijf geschreven. De eretitel “Jurre de Jutter” is dan ook meer dan terecht en past prima bij hem. De kans is groot dat we Jurre over een paar jaar aan het werk zien aan de Helderse straatverlichting, want dat wil hij gaan doen, werken bij de Openbare Verlichting van Den Helder. Jurre, we gaan voor je duimen dat deze wens in vervulling zal gaan en als het eenmaal zover is dan, hangen wij allemaal de vlag uit.

Rien Schelhaas