Juul Tahapary, kralenboompjes

April 2009

Kralen rijgen, wie heeft dit ooit niet gedaan. Dat begon al vroeg als hij of zij goed en wel uit de luiers was en het brevet kleuter had bereikt. Soort bij soort en kleur bij kleur een waar scala aan variaties. De hobby van Juul heeft ook alles maar dan ook alles met kraaltjes te maken, maar dan wel met minikraaltjes. Als je het over priegelen hebt, dan valt deze hobby in de categorie; PRIEGELWERK.

Bloesemtakken, boompjes, planten en bloemen te kust en te k(l)eur. Grote en kleine. Kleurig en fleurig en in stukken gemaakt van één kleur. Juul maakt het allemaal en met een groot portie plezier en geduld. Het is haar grote liefhebberij die begon in 1984. In het Helders Weekblad stond dat in de Boerderij een cursus “Kralenboompjes” maken zou worden gestart.

Juul meldde zich aan en heeft daar geen dag spijt van gehad. In de loop der jaren heeft ze een indrukwekkende hoeveelheid kunststukjes in elkaar gepriegeld. Meer dan 1000, nee, er staat geen nulletje te veel, u leest het goed meer dan duizend. En staan die allemaal in haar flat? Als u Juul een klein beetje kent, dan is het niet moeilijk voor te stellen dat de „weggevers‟ bovenaan haar scorelijst staan! Want ja zo is Juul nou eenmaal. Het zit in de genen zouden we nu zeggen. Bij een verjaardag, ziekte of zomaar. Zo werden onlangs nog de meisjes, die zo voortreffelijk de koffieochtenden in de Vredeskerk verzorgen, verrast met een roos van kraaltjes. Waarom?

Omdat ze dat verdienen en uit dankbaarheid en waardering. Het eerste werkstuk wat uit handen van Juul kwam was een „hangplantje‟. Ik voel me een bevoorrecht mens want sinds jaar en dag staat, nee ik moet zeggen hangt een soortgelijk kunstwerkje bij mij thuis. Of het net echt is? Tijdens een vakantie werd door buurvrouw Elly niet alleen de tuin bewaterd, maar ook de planten in huis. Daarbij ontsnapte het bewuste hangplantje van kralen niet aan haar gieter, maar ja toen moest de dweil er wel aan te pas komen. Echt gebeurd? Echt gebeurd!

Op één van de koffieochtenden waarvan Juul een trouwe bezoekster is, werden de bezoekers verrast met een mooie schelp (van meneer Piet Bais) met daarin een „levend‟ plantje. Het plantje ging dood, maar geen nood, ook daar staat nu een kleine namaker in. Dit is tevens haar kleinste werkstukje. Op de foto zichtbaar als een ondergeschoven kindje naast en onder de prachtige Japanse roos, het grootste werkstuk van Juul. Dit ware kunstwerk maakte zij in opdracht. Mevrouw, kralen zijn duur hoor, waarschuwde Juul vooraf. Ja dat weet ik mevrouw Tahapary, sprak de mevrouw vol begrip.

Maar u raadt het al, precies….. Zo‟n 80 priegelende werkuren aan takjes, bloemetjes en blaadjes, vervaardigd uit honderden en nog eens honderden kraaltjes! Opdrachtgeefster: Nee, dank u voor de moeite, het is me toch te duur!! Ja (je moet maar durven), maar Juul zou Juul niet zijn om nu nog steeds met groot plezier zelf van de „geweigerde Japanse roos‟ te genieten, en dat zonder enige vorm van wrok of boosheid. Ook dat is een kunst en lijkt mij nóg moeilijker dan het maken van Japanse rozen. Voor uw beeldvorming zoals dat zo mooi heet: 1 bloemetje bestaande uit 5 bloem-blaadjes en een stampertje: 268 kraaltjes! Eén groen klein blaadje: 42 kraaltjes.

En dan niet ongeveer zoveel kraaltjes, maar het aantal moet exact zoveel zijn! Nou dan mag je wel een paar ogen op steeltjes hebben om al die minikraaltjes op draad te krijgen. Nou zijn een paar goed ziende ogen natuurlijk altijd heerlijk, maar deze minikraaltjes rijgen gaat gelukkig toch een beetje anders in zijn werk.. Men neme een bakje en gooie een flinke hoeveelheid van dat kleine grut in een bakje. Dan roere men het draadje van metaal door de kraaltjes heen en zie daar, een aantal rijgen zich als vanzelf aan het draadje van metaal. Maar wel tellen geblazen want een bloem moet opgebouwd worden om een mooie bloem te krijgen. Dan weer eens 10 en dan weer 5 enz. En dat telwerk gaat op gevoel en met gevoel.

Dus nog maar een keertje met recht en rede gezegd: zorgvuldig priegelwerk en dat is het. Voor het op peil houden van de voorraad kraaltjes zorgt dochter Celie, die in Alkmaar woont. Op de Laat 56 kom je de hobbyzaak “Palet” tegen. Een zaak met van alles en nog wat voor de hobby van moeder Juul. Favoriete kleuren van Juul zijn de lila en paarse tinten. En daar heeft ze dan ook al de nodige kleurige bloemen mee gemaakt. Vanuit een boekje? Ook ja, want wat heeft meneer Cantecleer nou niet in een boekje staan. Maar verreweg het meeste van wat Juul maakt ontspruit aan haar eigen fantasie. Zo‟n 40% uit het boekje en 60% uit de koker der fantasie.

Ik mocht van Juul tellen, nee geen kraaltjes, maar hoeveel werkjes er bij Juul in huis terug te vinden zijn. Ik kwam uit op 39 bloeiers en nietbloeiers, een fleurig en kleurig geheel. Veel? Nou nee als je er meer dan 1000 in de vingers hebt zitten is dat niet veel en water geven is geen probleem.Gemiddeld een uur per dag is Juul met haar hobby bezig. Een hobby waar zij nog graag de komende jaren mee door wil gaan, hoewel er een aantal vingers beginnen te protesteren, met name de beide wijsvingers, waar letterlijk eelt op zit. Na nog een laatste kop koffie met een tweetal (oven)heerlijke, op Indonesische wijze klaargemaakte plakken “Oom Jan koek” met kaas, neem ik afscheid van Juul. Alleen maar gewoon met een hand en een kus? Natuurlijk niet er wordt een zakje in mijn hand gedrukt met daarin een vaasje met drie prachtige lila bloemen. Stel je voor met lege handen bij Juul vandaan komen, dat kan toch niet!

Rien Schelhaas.

P.s. Oom Jan, de maker van de heerlijke koek is de broer van Juul.