Trudy de Winter - Wolthoorn, kristal

(Trudy is overleden)
Toen ik de woonkamer bij Trudy binnen stapte waande ik me even in de toonzaal van Swarovski aan de IJsselmeerstraat. Een vitrinekast met prachtig kristal. En aan de muur kleine vitrines rijkelijk gevuld met vissen en dolfijnen. Maar ook met herten, apen, beren (bruine en ijsberen), stekelvarkens, koeien, olifanten, vogels, allemaal opvarenden in de ark van Noach in kristal.

Een eekhoorn deed als eerste zijn intrede in huize de Winter en dat was in 1983. Een verjaardagscadeau van haar vier zonen en van haar eind 2011 overleden man Leen. Inmiddels is de totale kristalcollectie uitgegroeid tot zo’n 270 stukjes en stukken. Van groot tot piepklein en het ene nog mooier dan het andere.

Net zoals dat in een kunstgalerie wordt gedaan gaan eerst de speciale handschoenen aan als de eekhoorn uit de vitrine wordt gehaald. Die handschoenen zijn niet overbodig, want veel van al dat moois is erg kwetsbaar. De reparatie van een gebroken pootje of een afgeknapt oortje kost al gauw twintig euro bij de ‘kristaldokter’. Maar dan zie je er ook geen barst(je) meer van.

Kwetsbaar of niet, afgestoft moet er worden en dan liefst twee maal per jaar en dan natuurlijk stuk voor stuk. Tot eind vorig jaar nam Leen dit zorgvuldige en geduld vergende klusje voor zijn rekening. Nu ontfermen zoon Martin en Bea zijn vrouw zich hierover. Het nauwkeurige karweitje vergt toch al gauw een dagdeel, dus zo’n uur of drie, vier. En ja waar gewerkt wordt….. Trudy vindt bijna alles wat zij aan kristal heeft staan, liggen en hangen mooi,en daarbij gaat haar voorkeur vooral uit naar de kleinere figuren.

Zij moet diep nadenken over mijn vraag wat haar favoriete stuk is. Kiezen is moeilijk en het wordt dan ook een ex aequo tussen het viertal papagaaitjes op een tak en de Bambi; een teer maar o zo mooi hertje, het laatste cadeau van Leen.

Wat het grootste stuk is in de verzameling van Trudy is niet moeilijk te raden. In één van de vitrines springt Flipper de dolfijn boven alles uit. Het bedrijf van Swarovski aan de IJsselmeerstraat staat er nog in volle glorie maar jammer genoeg werd het winkelgedeelte eind vorig jaar afgestoten. Juwelier “Het Gouden Anker” is nu een verkooppunt van het kristal. Maar de keuze is aanzienlijk beperkter en kopen vanaf een plaatje in de catalogus is nou eenmaal niet je dat.

 De plaats Wattens in Oostenrijk is het domicilie waar Swarovski kristal gevestigd is. Het Mekka voor de kristalliefhebber. Trudy is er drie keer geweest. De fabriek zelf is niet voor publiek toegankelijk, maar voor de rest is het smullen geblazen. Trudy laat mij een mini muurtje zien dat zij daar kocht, dat gemaakt is van allerlei stukjes kristal . Op het complex in Wattens is een hele grote broer van dit mini muurtje opgetrokken.

Wel eens spijt gehad van een aankoop Trudy? Nee, spijt niet zegt zij, maar kijk, daar staan een paar gekleurde koeien en die vind ik nou niet zo. Het W.K. voetbal 2008 werd in Zwitserland en Oostenrijk gehouden en dat was aanleiding voor Swarovski om kristallen koeien in kleur op de markt te brengen. Kopen mam, dat is leuk zei één van de zoons. En laten we wel wezen, een boer met één koe in de wei kun je nog geen boer noemen, dus de kudde heeft zich inmiddels uitgebreid tot een echte veestapel.

Op een rails hangen talloze sleutelhangers van kristal uit allerlei steden, zoals Salzburg, Brussel (manneke pis) en Kopenhagen (zeemeermin) en ja gelukkig hangt Den Helder er ook tussen.

Tijdens het gesprek met Trudy viel mij de mooie ring op die zij droeg. Een ring ingelegd met….ja u raadt het goed: kristal. Tot de verzameling van Trudy behoren een aantal sierraden zoals broches, kettingen en een horloge.

Thematisch verzamelen is een tip die Trudy heeft voor iemand die ook voor ‘kristal’ valt zoals dat heet. Want de mogelijkheden zijn (te)legio. De hoeveelheid en de grote verscheidenheid aan soorten die in de catalogus staan liegen er bepaald niet om. Voor mij zouden het de kerststerren worden als ik thematisch kristal zou gaan sparen denk ik. Vanaf 1991 komt er jaarlijks een nieuwe ster uit. Trudy heeft haar sterrenverzameling compleet. In de sterren die de afgelopen vier jaar uit zijn gekomen, zit goud verwerkt. Als vanaf de 1e adventszondag al deze sterren in de boom zijn opgehangen en het kaarslicht het kleurenspectrum doet schitteren, ja daar kan Trudy echt van genieten en dat is geen wonder.

En weet u wat Trudy voor haar verjaardag vraagt? U raadt het nooit, dus ik zeg het maar: Kristal van Swarovski. En weet u wat het wordt? Van haar jongens (met en zonder aanhang), krijgt zij een kleine Flipper. Maar mondje dicht hoor, bedankt.

Rien Schelhaas