Ralph van der Star, verzamelen

De hobby van Ralph van der Star

Verzamelen

Als geboren jutter en dan nog de weg moeten vragen naar de Klaas Duitstraat is natuurlijk geen beste beurt maar omdat zelfs een tweetal bewoners uit de Willem Barendsstraat aan wie ik de weg vroeg flink achter hun oor moesten krabben, schaam ik mij nog wel, maar een stuk minder.

Na mijn eerste bezoek aan Ralph moest ik denken aan Kabouter Piggelmee die zo heel tevree woonde in zijn omgekeerde Keulse Pot. Ook Ralph is niet wat je noemt ruim behuisd, maar een bordje boven zijn deur met daarop de tekst: “Huisje weltevree” zou heel toepasselijk staan, want hier woont een uitgesproken tevreden mens.

Ik wil u bij de hand nemen en rond leiden langs een aantal van de hobby’s van Ralph. Dus gaat u mee? 


Eerst nemen wij een kijkje bij een legertje Delfts Blauw
aardewerk, dat voornamelijk bestaat uit molentjes, figuurtjes in klederdracht en een aantal viervoeters. Maar ook een aantal jenever kruiken ontbreken niet want ook in vroeger tijden lustte men graag een lamsoor en als deze dan geschonken werd uit een echte Delftse Blauwe, dan smaakte deze niet alleen lekkerder maar ook naar meer. Het pronkstuk van Ralph is echter een bierpul met afbeeldingen van de Helderse visafslag en dehavendienst. En dat voor slechts een paar euro op de kop getikt op de Juttersmarkt. Wie weet wat meneer Aardewerk van ‘Tussen Kunst en Kitsch’ van dit stukje Delfts Blauw aardewerk vindt.Het is niet moeilijk te raden dat Ralph iets heeft met Indonesië zoals we dat noemen. Niet alleen zijn gezicht spreekt boekdelen, maar ook de vele boekdelen over Indonesië die ik zie staan. Die liefde voor Indonesië werd hem vooral bijgebracht door zijn moeder een geboren en getogen Indonesische. De oud KNIL strijder van der Star repatrieerde in de jaren vijftig met zijn vrouw en hun beide kinderen Liz en Peter naar Zeist. Ralph en zus Astrid zagen in Nederland het levenslicht. Het gezin verhuisde al ras naar Nieuwediep waarzij op een hartverwarmende manier werden opgevangen door kerk en buurtbewoners.

In een meer dan honderd bladzijden tellend schrift heeft Ralph het gepresteerd om heel minutieus en met eindeloos geduld honderden gedichten op te schrijven.

Gedichten die voor een groot deel komen uit het blad Tong Tong, dat later verder is gegaan onder de naam Moeson. Prachtige gedichten waaruit vreugde, heimwee, verdriet, verlangen en zoveel meer spreekt. Maar wat heeft deze Ralph van der Star een prachtig gelijkmatig handschrift. De ene letter hoeft niet jaloers te zijn op de andere, want zij zijn allemaal met evenveel aandacht aan het papier toevertrouwd. Het lijkt wel drukwerk. Mulia (prachtig). Golong (klasse). Ik sla op goed geluk een bladzijde open en citeer:

 Als Indo ben je gespleten,

en bekijk je het van elke kant,

je wortels liggen in Indonesië,

maar oud worden doe je in Nederland.

Ralph heeft zoals dat heet een brede interesse en dat vertaalt zich bijvoorbeeld uit het feit dat hij zo’n dertig grote overvolle multomappen heeft met tekst en fotowerk over de meest uiteenlopende onderwerpen. Maar met name gevuld met natuur als hoofdmoot, zoals de duinen, landleven, de kust, vogels in de winter etc. etc. Maar ook een map met alles wat maar met onze gewaardeerde Goed Heiligman en zijn donker getinte vrienden te maken heeft. Op de laatste boekenmarkt die gehouden werd in de Bethelkerk heeft Ralph een aantal boekjes over de Goed Heiligman gevonden.

Zijn verzamelwoede begon in de jaren tachtig van de vorige eeuw en blijft ook deze eeuw nog doorwoeden. Door zijn zus Astrid in Zeist wordt hij met enige regelmaat van nieuw voer voorzien waarbij de schaar een onmisbaar stuk gereedschap is. En wie weet heeft u nog een voorraadje tijdschriften of …….? Zijn telefoonnummer is: 621307.

De moeder van Ralph vond dat het geen kwaad kon als hij naar de zondagsschool ging die gehouden werd in de Wethouder van Loo school. Aduh dat hoort bij je opvoeding zei moeder en ook al vond Ralph zelf in eerste instantie van niet, hij heeft er geen spijt van en de boekjes die hij op het Kerstfeest kreeg heeft hij zorgvuldig bewaard. En hoe kan het anders, ook daar heeft hij een verzameling van gemaakt en snuffelt hij markten af naar de boekjes van bijvoorbeeld W.G. van der Hulst en Rie van Rossum en Dieuwke Winsemius en anderen. En passant zag ik op zijn boekenplank ook de nodige deeltjes van Ot en Sien staan. Hoewel ik het niet heb gevraagd weet ik bijna zeker dat ook die op zijn lijstje staan van verzamelingen. Net zo goed als de planken rijkelijk gevuld zijn met CD’s van de meest uiteenlopende genres.

Ik stelde hem een wat gemene vraag, nou ja gemeen, een lastige vraag: Ralph stel dat je gedwongen wordt om één hobby te kiezen en van de rest afstand moet doen waar zou je dan voor kiezen. Ik dacht hem toch een beetje te zien schrikken maar dat duurde maar kort want al snel klonk het overtuigend: De gedichten! Ik had alles verwacht maar dit niet en Ralph zag dan ook een vraagteken op mijn gezicht. Hij hielp mij snel uit de droom. Een goed gedicht draagt de kracht in zich die je zelf meestal niet onder woorden kunt brengen volgens Ralph. En op die manier kun je dan weer doorgeven aan elkaar. Hij noemt een aantal voorbeelden van gedichten van Huub Oosterhuis enHans Bouma. Maar ook de gedichten van Nel Benschop hebben voor Ralph grote zeggingskracht. En hoe kan het anders de bundels met gedichten worden tevoorschijn getoverd. Gedichten die hem veel waard zijn en hem tot steun zijn in het dagelijkse leven en in zijn geloof.

En dan blijkt dat Ralph op zijn bescheiden wijze zelf ook gedichten schrijft die meestal betrekking hebben op de natuur, de schepping. De teller van zijn gedichten staat op dit moment op vijfendertig. Ja, ik mag er één plaatsen en doe dat maar al te graag.

Na een regenbui.

Tranen

in een web gevangen.

Zilveren liedjes

van verlangen.

Bloemknop

die de lippen tuit.

Blozend blad

hooggroen de wangen.

Snoeren

rond de hals gehangen.Na een tweede kop koffie en een stevige handdruk ga ik huiswaarts met mijn huiswerk. Voor de deur wil ik nog een foto maken. Ja, precies met Ralph ervoor en dan vraag ik Riet om een bordje boven de deur te hangen met de tekst: “Huisje weltevree”, een wel heel passende naam voor het adres Klaas Duitstraat 41 en zijn bewoner Ralph.

Rien Schelhaas