Ab Schuring, roofvogels

Mei 2007      

'Zo wijs als een uil en zo dom als een uilskuiken'.
Is dat waar of niet waar vraag ik als eerste aan Ab.
Want vanaf de tijd dat hij nog Appie genoemd werd, had hij al iets met vogels in het algemeen en roofvogels in het bijzonder.
In een grote buitenkooi achter het huis staren twee Afrikaanse oehoe's je met grote felle ogen aan en onder een ruim afdak zit een prachtige buizerd met de naam: Jack. Als ik later mee naar boven ga dan zie ik op "de kamer van Ab' nog een aantal uiltjes.

Een Braziliaans paartje met een nest met vier jongen, een Indische uil die sinds enige tijd weduwnaar is en een stelletje Europese dwerguiltjes.
Dat uilen prachtige dieren zijn, dat is in ieder geval waar. Dat uilskuiken moet wel slaan op een pas geboren uil. Oerlelijk, meer snavel dan lichaam, niet om aan te zien.

En een volwassen uil mag dan wel leergierig zijn, maar de toegedichte wijsheid aan de uil heeft meer met de stoïcijnse, indringende en enigszins hooghartige blik te maken waarmee een uil je aankijkt. In tegenstelling tot buizerd Jack, hebben de uilen van Ab geen naam. Regel is dat alleen een roofvogel waar je mee vliegt zoals je dat noemt, een naam heeft. Daar bouw je wel een band mee op omdat ze als jong van 2 weken
oud al uit het nest gehaald worden.
Dan beschouwen zij degene die de verzorging op zich neemt als de nieuwe vader of moeder.

Daardoor kun je ook met ze vliegen en komen terug bij de baas op zijn arm. Maar met de volièrebewoners bouw je geen band op.
Waarom zou je dat ook doen als "kooi-uil", je hoeft niet op jacht en je krijgt je eten tegen de tijd dat het schemerig wordt op een presenteerblaadje. Ja, soms mag Ab dan wel over een pootje aaien, maar verder geen polonaise aan mijn uilenlijf, daar ben ik niet van gediend.
Het woord gevangenschap roept altijd een negatief beeld op. Onvrijheid. Maar bij gekooide uilen gaat het altijd om uilen die in gevangenschap geboren zijn. Zij weten niet beter zegt Ab met overtuiging in zijn stem.
Ab z'n uilen komen bij een vriend uit Uden vandaaDeze vriend heeft een kleine privé dierentuin en daar is Ab kind aan huis.
Als je een uil wilt kopen dan variëren de prijzen, afhankelijk van het soort zo tussen de € 350,00 en € 400,00. Ab is gestart met krijgers uit de Udense privé dierentuin.

En dan zijn de sleutelwoorden bij de 'uilen-hobbyisten': het ruilen van uilen. Zo komt het Afrikaanse oehoevrouwtje uit de Berlijnse dierentuin.
Een uil kopen kan heel gemakkelijk via internet en goedkoop ook nog. Maar ook hier steekt het probleem van het ·'overfokken' de kop op. Ja, en wat koop je dan. Garantiebewijzen bestaan niet.
Betere, aangescherpte wetgeving eist sinds de jaren negentig bij iedere vogel wel een aantal officiële papieren.

Daarmee is nagenoeg uitgesloten dat je een uil koopt die in de vrije natuur uit een boom geplukt is. Dat zit wel goed.
Maar zoals dat voor bijna alles geldt, beginnen met iets is één, maar het volhouden is wat anders. En als je jouw uilen zat bent is loslaten in Quelderduyn geen oplossing, want die beesten redden het niet in de vrije natuur. Met vakantie gaan is nagenoeg uitgesloten volgens Ab. Een uil drinkt b.v. niet, maar moet zijn vocht halen uit de prooi! Hoe de uilen in hun kooi aan hun prooi komen? Ab bestelt al dat lekkers bij "Pet's Place" een dierenspeciaalzaak in Julianadorp.

En dat lekkers bestaat uit ingevroren ratten, muizen en ééndagskuikens. Aangevuld met vitaminen en mineralen is het een ware traktatie voor de uil.
Duur? Nee, dat valt mee. Een diepvrieskuikentje kost € 0,04 (de grotere uilensoorten eten er zo'n stuk of zes per dag) of twee ratten á € 1,00 per stuk of een aantal muizen voor de prijs van
€ 0,50 die meneer de Uil (en mevrouw ook) zich goed laten smaken. Eén keer in de week krijgt de uil de kuikens met veren en al, want op school leerde je immers dat uilen de zogenaamde uilenballen produceren.

Dat is belangrijk voor de uil om van binnen opruiming te houden en een schone krop te krijgen. Als het mee zit en dat hangt mede van de soort af, kunnen uilen 20 tot 50 jaar oud worden.

Een leuke vraag voor de scholieren onder ons is: een uil haalt de leeftijd van 35 jaar, 3 maanden en 5 dagen. Hoeveel ratten, muizen en kuikens heeft deze uil achter de kiezen?
De kooien waarin de uilen wonen zijn ruim en moeten voldoen aan bepaalde afmetingen. Ab zit in een werkgroep die zich daar over buigt en in kaart brengt, hoe groot de hokken, kooien minimaal moeten zijn en dan afhankelijk van het soort vogel.

Aan het eind van het gesprek met Ab laat hij met gepaste trots het nestje zien met de vier gezonde Braziliaanse dwerguiltjes. Wat hij nou zo mooi vind aan zijn uilen? Het zijn, vindt Ab, van die fascinerende dieren. Ik vind ze prachtig, zegt Ab met passie en overtuiging.
Maar, voor alle duidelijkheid, hij heeft ook een hond en een poes waar hij ook gek op is. Die mag hij aaien en aanhalen! Heeft Ab nog wensen op het gebied van uilen?
Ja, ik hoop, zegt hij, ooit nog eens een zogeheten "wit gezicht uil" te bemachtigen. Dat is een schitterende vogel, maar niet eenvoudig om aan te komen.
Maar ja er moet altijd iets te wensen over blijven, dat geldt voor ieder mens en dus ook voor Ab, een uitspraak die afkomstig zou kunnen zijn van een wijze uil.
Een niet alledaagse hobby, dat is zeker waar. Ook waar is dat Ab er veel tijd én veel liefde in steekt.

Op de fiets terug naar huis dacht ik: en nu een uiltje knappen, lekker hoor.

Rien Schelhaas