Iete Timmermans, Kerkkaarten verzamelen

April 2014
De hobby van ...
Iete Timmermans, Kerkkaarten verzamelen

(Iete is overleden)
Een man die zo’n 9000 kaarten en foto’s van Nederlandse kerken bij elkaar heeft gespaard zal wel in een huis wonen met een klokkentoren of met een kleine preekstoel in de kamer, maar nee. Wat deze Iete Timmermans wel heeft is een werkelijk fantastische verzameling. Niet in schoenendozen, maar alfabetisch gerangschikt op plaatsnaam, in 95 ordners. En of het niet op kan ook alles voorzien van een nauwkeurige omschrijving over de betreffende kerk van zowel de buitenkant als het interieur. Wat een gigantische klus moet dat geweest zijn, denk ik vol respect!!
Die man moet haast wel wat met de drukkerijwereld te maken hebben gehad dat kan haast niet anders. En ja hoor ‘bingo’, want Iete heeft als handzetter, machinezetter, boekbinder en ontwerper van logo’s bij verscheidene drukkerijen in den lande gewerkt o.a. bij drukkerij Egner.

De door zware astma geplaagde vader van Iete Timmermans kon door zijn ziekte niet veel meer. Om toch zinvol bezig te zijn werd hij een spaarder van alles en nog wat. Van hem kreeg Iete een mapje met zo’n 30 kaarten van kerken en dat werd het startkapitaal van Iete’s hobby. Een hobby die in 40 jaar uitgroeide tot de indrukwekkende verzameling die het nu is.

Maar u moet niet denken dat de verzameling nu wel compleet zal zijn. Wel nee die gaat altijd maar door. Er verdwijnen kerken en er komen nieuwe bij en die foto van het orgel in de kerk van Kootstertille heb ik nog niet en ….. Maar nieuwe ansichtkaarten van kerken verschijnen niet meer. Niet meer rendabel. Als de eigenaar van een boekwinkel denkt, kom laat ik van de nieuwe kerk in Bobbelskonte een ansichtkaart in mijn assortiment opnemen, dan moet hij er minimaal 2000 afnemen. Onbegonnen werk zoals dat heet. En wat te denken van de snoeiharde internetconcurrentie.

Je zoekt op en draait uit. Ook Iete maakt er dankbaar gebruik van want hij kan goed uit de voeten op zijn pc. Op de landelijke lijst van kerkkaartspaarders prijkt de naam van Iete als enige Jutter. Ik kan het niet laten een kleine kennistest te doen bij Iete en vraag hem: weet je ook wat de kleinste kerk van Nederland is en heb je daar ook een kaart van? Hup, de beweeglijke Iete schiet al weer uit zijn stoel en rap is de map met de letter D gepakt. En ja hoor, een foto van de Riethorst in Dinxperlo, de kleinste kerk van Nederland. Nog maar kort geleden werd het kerkje op een dieplader getild en op een andere plek gezet. Het stond in de weg voor een nieuw aan te leggen weg. Zo, dat is 1- 0 voor Iete.Mijn tweede test. Weet je ook waar het orgel uit de Rehobothkerk naar toe is gegaan? Ja zeker, van dat orgel en het orgel uit de Johanneskapel is door Aldert van der Kuijl en zijn kompanen een nieuw orgel gebouwd. Daar wordt nu op gespeeld in de Johanneskapel. Een 2-0 stand voor Iete vind ik wel genoeg om te beseffen dat deze man niet alleen foto’s, kaarten en complete bouwtekeningen van kerken verzamelt, niet alleen de klok heeft horen luiden maar ook heel goed weet waar de klepel hangt.

‘Kerkepad’, toen nog zonder ‘n’, heette het bekende programma van de NCRV. Het was vaste prik dat Iete daar aan mee deed. En tijdens zo’n ‘Kerkepad’ werd menig ansichtkaart gekocht. Ook is hij vaste bezoeker van de jaarlijkse ruilbeurs. Meestal werd er geruild en soms gekocht. En de geldbuidel bleef dicht als de prijs hem te gek werd. Meer dan € 20,00 heeft hij nooitbetaald voor een kaart. Vorig jaar was hij op een rommelmarkt in Balkbrug. Hij viste een 4-tal kaarten uit een bak. Wat deze moesten kosten vroeg hij.
Voor € 40,00 mocht hij ze mee nemen. Maar nee zij gingen niet mee, maar terug in de bak. Iete’s metgezel, het fototoestel, zette de kerk van binnen en van buiten op de gevoelige chip. En een afdrukje kan je de kop nietkosten. De A4 formaat ringbanden waar hij zijn verzameling in heeft opgeborgen zijn allemaal bruin van kleur. Op een aantal zwarte dissonanten na. Een doorn in het oog van Iete. Nou ja dat is wat te sterk uitgedrukt, maar mocht hij onverwacht tegen bruine ringbanden aan lopen, dan verdwijnen de zwarte van de planken. Wie weet, zeg ik tegen hem, is er onder de lezers van dit stukje wel iemand die ……..???

Naast een catalogus waarin alle kerken van Nederland staan vermeld heeft Iete Timmermans zelf ook een catalogus gemaakt van zijn verzameling. Een waar monnikenwerk.

De Johanneskapel bood dit jaar onderdak aan de ruilbeurs. Ook Iete gaf natuurlijk acte de présence samen met dochter Ella, die haar verzameling bedrukte balpoints showde. Voor Iete’s kerkkaarten was er belangstelling van verzamelaars uit alle windstreken van ons land. Een Zeeuwse verzamelaar kwam gewapend met laptop naar de beurs. Iete zelf had zijn iPad mee.
Op die dag in maart werd er tussen beide heren heel wat elektronisch uitgeruild.

De ‘spaarappel’ valt niet ver van de boom, want drievan de vijf Timmermanskinderen zijn behept met het gezonde spaarvirus van vader Timmermans. De eerdergenoemde dochter Ella spaart naast ballpoints ook met bedrijfsnamen bedrukte paperclips en heeft een enorme verzameling over het huis van Oranje. Zoon Wim spaart gemeentehuizen en diens broer Henk heeft wat met kaarten van molens. De mooiste kerk van Nederland zowel van binnen als van buiten is voor Iete Timmermans de Sint Jan in s’ Hertogenbosch. En in Den Helder gaat het bij Iete om een ex aequo tussen de Oud Katholieke Kerk en de Kerk van de Nieuw Apostolische gemeenschap. Deze kleine kerken zoals u wellicht weet, staan aan de Helderse Reli-Boulevard aan deAnnie Romein-Verschoorlaan Annie Romein-Verschoorlaan.


Zoals elke hobbyist heeft ook Iete zijn favoriete stokpaardje. En dat zijn in zijn geval de kerken, kerkbouw en kerkafbraak in Den Helder. Als hij eenmaal op zijn stokpaard zit, moet ik regelmatig de teugels aantrekken om af en toe wat aantekeningen te maken.
Hup, weer van de stoel opgeveerd om een drietal blauwkleurige ringbanden te pakken die geheel gewijd zijn aan Helderse kerken. Pagina’s vol over de oude Bethelkerk (eeuwig zonde dat deze moest verdwijnen).

De afbraak van de Rehobothkerk. Dagelijks werd er tijdens de onttakeling door Iete een foto geschoten. Ook het ‘Kerkie’ van Kraak in de Vijzelstraat is present. Werkelijk alle kerkgebouwen van binnen en buiten die in Den Helder staan of hebben gestaan. Iete is nog op zoek naar foto’s het voormalige interieur van de Johanneskapel.

Iete Timmermans beschikt over een verhalentrommel over zijn hobby die propvol zit en waar moeiteloos een jaargang van Eén mee gevuld kan worden. Het valt dan ook niet mee om een punt achter het interview te zetten. Maar de kogel moet toch eens door de kerk, en met een hoofd vol aan orgels en kerken stap ik op mijn fiets en vind dat Iete Timmermans beschikt over de meest complete verzameling aan Kerkkaarten in Nederland. Maar ik moet natuurlijk de kerk in het midden laten, niet overdrijven dus, maar dat hij bij de top drie zit is voor mij zeker, dat kan gewoon niet missen. Gaat u maar eens bij hem kijken u zult het vast met mij eens zijn.
Rien Schelhaas