Home/Nieuws

Coventry-gebed Den Helder gaat breed op vrijdag 24 juni 2016

Coventry-gebed Den Helder gaat breed op vrijdag 24 juni 2016.
Aanvang 12:00 uur in de Raadszaal van het Gemeentehuis.

Samen bidden om vrede en Verzoening.

Het Coventry-gebed wordt momenteel in de bezinningsruimte van de geestelijke verzorging bij de marine gehouden. Het wordt gedragen door de protestantse geestelijke verzorging maar er draaien ook pastores en voorgangers uit de kerken in Den Helder e.o. in mee.

Na ruim 2 jaar blijkt dat het lastig is om het Coventry-gebed op deze wijze gaande te houden. Op vrijdagmiddag is er vanuit de militairen weinig animo, en voor mensen van buiten het haventerrein is het omslachtig om toegang te verkrijgen. Bovendien is het oorlogsverleden en de bombardementen iets wat niet zozeer alleen bij de marine hoort, maar bij het verleden van de stad zelf.

Den Helder is tijdens de Tweede Wereldoorlog vanwege de strategische ligging en de marinehaven maar liefst 117 keer het doelwit geweest van luchtaanvallen door zowel de nazi’s als de geallieerden. Daarbij kwamen in totaal 178 inwoners om het leven.

Daarom gaat het Coventry-gebed en cross of nails (dat nu in de bezinningsruimte bij de marine staat) als het ware rouleren over de verschillende kerkgebouwen in Den Helder, in de hoop en verwachting dat er zo een Den Helder-breed gedragen 'community' kan ontstaan.

Er zijn daarnaast gesprekken geweest met de burgemeester over het belang van het Coventry-gebed en betekenis van de CCN voor de stad. Een voorstel van de burgemeester is dat we het rouleren van het cross of nails laten starten met een gebedsmoment in de raadszaal van het gemeentehuis. Een mooi gebaar! Verzoening is immers iets dat ook vandaag de dag op heel veel plaatsen nog hard nodig is.

Daarom start het Coventrygebed nu ‘opnieuw’ in Den Helder, op vrijdag 24 juni, de datum van het Grote Bombardement in 1940, in de raadszaal van het Gemeentehuis.

Hierna gaat het Cross of Nails, tijdens de vakantiemaanden naar de Petrus en Pauluskerk voor een vervolg, alwaar op vrijdag 1 juli, 8 juli, 15 juli, 22 juli, 29 juli, 5 augustus, 12 augustus, 19 augustus, 26 augustus om 12 uur een samenkomst is. Daarna gaat het Cross of Nails naar één van de andere kerken in Den Helder.